Jouw kind beter leren rekenen?

Jouw kind beter leren rekenen?

Beter worden in rekenen, hoe doe je dat?!

 

De laatste tijd word mij wel eens gevraagd door ouders hoe ze nu het beste hun kinderen thuis kunnen helpen. De basisschool is voor het gros van de ouders nou eenmaal wel een tijd geleden en daarbij hebben ze hun werk en huishouden.

Lang tijd om na te denken over hoe ze dan precies rekenen gaan uitleggen, zit er gewoon niet op. Het is niet dat ze niet willen, het zit er gewoon qua tijd niet op.

Helpen? Ja!

Creatief mee bezig zijn? Nee!

Is dat erg? Absoluut niet! Laten we dat gelijk uit de weg ruimen. Het is niet erg als je als ouder zijnde, niet direct een scala aan mogelijkheden voorhanden hebt om, bv, rekenen “leuk” uit te leggen.

Wat zijn tips en tricks die ik toepas op mijn basisschoolrekenlessen om kids leuker te leren rekenen?

 

  • Humor, heel veel humor! Zoals ik al in een eerdere blog beschreef probeer ik zoveel mogelijk te tekenen. En nogmaals, de stickfigures fase ben ik nooit uit gekomen. Zolang ik met een geo mag spelen, ben ik een koningin. Maar anders? Oh nee, gaat niet gebeuren. Leerling zit allang snikkend van t lachen onder de tafel, mooi, kunnen we nu verder. Spanning is eraf.

    Humor Gebruiken Tijdens Rekenen


  • Visualisatie is key! Breuken oefenen, pak een chocoladereep. Die zijn al zo heerlijk in mooie, breekbare stukjes verdeeld. Mandarijnen en sinaasappels zijn gewoon opscheppers. Schil eraf en kijk eens wat voor prachtige breuk direct ontstaat, recht onder je neus.

    Visualisatie Breuken Door Middel Van Chocola En Mandarijnen


  • De keuken is werkelijk een schat aan informatie! Maatbekers, weegschalen, measurement cups, literpakken.

    Visualisatie Van Rekensommen Met Behulp Van Keukengerei


Welk kind is er

a. Niet gek op kliederen?

b. Nieuwsgierig naar waarheden?

 

Nieuwsgierig naar waarheden? Que?

Ja, absoluut. Als ik een literpak vul met water, kan ik er dan echt 5 bekers van 200cl mee vullen , en 4 bekers van 250ml? Ai, komen gelijk de breuken weer om de hoek kijken.

Omtrek berekenen? Pak de rolmaat erbij, hoe groot is jullie tafel nou eigenlijk?

Afbeelding Van Een Rolmaat



Met mooi weer neem ik ze mee de tuin in. Gaan we op de grond zitten, verder kliederen met water. Metertje aftekenen met stoepkrijt (en de rolmaat) en dan die bekertjes water erlangs leeg gooien, zodat ze het Metrisch Systeem aan het werk kunnen zien.

Doe ik dit met elke som? Nee, dat kan ook niet. Maar onthoudt wel dat ze op school al 5 dagen lang, x aantal uur stil moeten zitten. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat ze dus in hun even niet zo “vrije” tijd met mij, het in ieder geval zwaar naar hun zin hebben. En daar ga ik soms best ver in.

Het doel blijft om ze in ieder geval elk moment geëngageerd te houden. En dat lukt ook niet altijd, dus wees niet bang om dan gewoon te stoppen. Als je er op je werk niet uitkomt, neem je tenslotte ook even een korte pauze. Even een wandeltje doen van een paar minuten kan wonderen doen.

Blijf niet hangen in dat iets af moet, het zijn kinderen tenslotte. Geduld is belangrijk!

Wil jij GRATIS reken oefeningen voor de basisschool in lijn met CITO? 

Klik dan hier 

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders