Wat is de taal?

Wat is de taal?

 

Wie heeft ooit de film Nell gezien? Show of hands! Een film uit 1994 met Jodie Foster. Ik was 13 of 14 jaar toen ik deze zag. Wat ik mij kan herinneren is dat Jodie wordt gevonden ergens in de wildernis. Haar moeder (geloof ik he, weet het echt niet meer zeker) is overleden en Nell is alleen.  

Ze kan niet praten! Althans, géén Engels. Ze stoot wat rare klanken uit en omdat ze midden in de bossen, compleet geïsoleerd, is opgevoed weet ze niet wat er in de wereld gebeurt. 

Gedurende de film komen ze erachter dat ze wél Engels spreekt, maar bijna volledig fonetisch. Ze hadden de Steen van Rosetta niet nodig om het te leren begrijpen, maar het kostte wat tijd. Maar godzijdank kan Nell soort van meedraaien in de wereld aan het einde van de film, en hebben de anderen, die haar gevonden hebben, geleerd om meer te genieten van de schoonheid om je heen. Cue prachtig Amerikaans einde.  

Film kijken over taal

De betekenis van taal:

Gaan we geschiedkundig kijken, dan is taal datgene wat het verschil maakt tussen de prehistorie en de historie. Vanaf het moment dat we dingen zijn gaan opschrijven was de prehistorie over en klaar.  

Taal bestond uiteraard daarvoor ook al. Liepen we ooit kreunend en steunend van gebied naar gebied, zoekende naar vlees, water en beschutting, maar nooit wetende waar het nou precies was. Totdat iemand woorden is gaan gebruiken! Kreunen en steunen is leuk, maar als iemand kan vertellen dat de herten dáár grazen, dan hoef je niet in rondjes te lopen om ze te vinden. Daarmee kwam uiteraard ook een stukje samenwerken om de hoek kijken. 

Taal is een serie van afgesproken regels die we met elkaar gemaakt hebben om dingen duidelijk te kunnen maken.  

Moeder en kind bezig met taal

Volgens de Bijbel spraken we ook ooit allemaal dezelfde taal, maar we waren kennelijk vervelend en maakte ruzie, en God heeft ons toen verdeeld door ervoor te zorgen dat we elkaar niet meer direct konden begrijpen. Latijn, Sumerisch, Aramees, Egyptisch, Grieks. Het werd toen geboren. De beruchte Toren van Babel! 

Waar taal ons verbindt, kan het ons sindsdien ook verdelen.  

Vanuit Latijn groeide Spaans, Italiaans en Frans. Vanuit het Frans, Fries en Keltisch ontstond Engels. Om maar 2 voorbeelden te noemen.  

Een gemeenschappelijke taal hebben zorgt voor een gevoel van saamhorigheid, voor wederzijds begrip en hopelijk tot goede communicatie. Middels taal kan je immers prima uitleggen wat je van iemand verwacht, wat je van iemand vindt, dat je je boodschappen kan doen, je belasting goed kan invullen. 

Het is daarom ook zo belangrijk om een gedegen arsenaal in woorden te hebben. Om te kunnen pareren tijdens een woordenschermeling bijvoorbeeld. Als ongeboren baby ontwikkel je al je basale moedertaal, met n paar maanden begin je te brabbelen. Het leuke aan dit brabbelen is dat de wetenschap inmiddels heeft aangetoond dat dat ook per taal verschillend klinkt (geweldig niet waar). Dan komen de woorden en rudimentaire zinnen en uiteindelijk ga je naar school en leer je elke dag meer en meer en meer en meer.  

Allemaal de opstart om later goed te kunnen communiceren, en hier in Nederland vinden we het dan ook nog eens belangrijk om dat te kunnen doen in het Engels, Duits en Frans. Steeds meer middelbare scholen bieden inmiddels ook Spaans, Mandarijn en Russisch aan. Op het Atheneum en Gymnasium ook nog eens Latijn en Grieks. Nederland geeft je het arsenaal wel, en maak er asjeblieft zoveel mogelijk gebruik van ook.  

Volgens de Bijbel heeft God ons dus, voor straf, verdeeld. Maar laten we weer samenkomen door elkaars taal te leren. Maakt het leven zoveel interessanter. 

De nederlandse taal oefenen voor de basisschool? Klik hier  

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders