Hoeveel soorten basisschool zijn er?

Hoeveel soorten basisschool zijn er?

Goed, dit is zo’n persoonlijk onderwerp eigenlijk. Want een basisschool kiezen , tsja, vroeger deed je dat vanuit de verzuiling. Katholiek thuis, katholieke school. Gereformeerd, gereformeerde school etc etc.

Maar de verzuiling is ontzuilt en de scholen dus ook. Tuurlijk, vanuit geloofsovertuiging wordt er nog steeds een school gekozen die bij die overtuiging past. Dat is dat stuk dat ouders de kinderen dan nog graag meegeven.

Toen ik een school voor mijn zoontje moest kiezen, moest ik toch echt even onderzoek doen. 

 

Soorten Basisscholen Klas Leerlingen

Ik woon in een klein dorp, waar wel drie basisscholen zijn:

  1.  Katholiek
  2.  Protestants- Christelijk
  3. Openbaar

De andere soorten basisscholen zijn:

  • Islamitisch
  • Joods
  • Hindoeïstisch
  • Montessori
  • Dalton
  • Jenaplan
  • Vrije school
  • Scholen voor internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO)
  • Een school voor speciaal basisonderwijs (sbo)
  • Een school voor speciaal onderwijs (so)

En natuurlijk aanvullend onderwijs. 

  • Huiswerkbegeleiding
  • Muziekles
  • Etc..

Nummer twee ging destijds al redelijk richting gereformeerd, dus deze viel direct af. Maar wat doen je dan? Binnenlopen en gidsen halen, dat is in ieder geval wat ik deed. En pitchen, ja dat kunnen scholen inmiddels wel. Ze hebben allemaal het beste onderwijs, de beste methode, de beste juffen, het meest oog voor de “persoonlijke groei en talenten” van de kinderen. Vooral van die laatste krijg ik altijd spontaan jeuk om eerlijk te zijn. Ze bedoelen het namelijk goed, echt waar, maar met de werkdruk die docenten ervaren, oog voor persoonlijke groei en talent, dat past daar gewoon niet bij.

Misschien ben ik te cynisch hoor, dat kan, dat hoor ik wel vaker. Ik vind echter dat realisme en cynisme niet met elkaar verward dienen te worden. Docenten in Nederland zijn al jaren overwerkt, we kunnen niet de volledige aandacht eisen voor onze erfgenamen als er 30 in een klas zitten die dat allemaal wel willen. En dan komt de administratie er nog bovenop.

Dus aan ons als ouders om onderzoek te doen naar wat er nou echt past bij je zoon of dochter.

 

Als Ouders Zijnde Onderzoek Doen Naar Basisscholen

 

Mijn zoon ging vóór de basisschool naar de peutergroep aan de Vrije School, 3 ochtenden in de week. Hij vond het er heerlijk: ’s ochtends stak de kabouter de kaars aan, liedjes zingen, spelen, zelf brood bakken, verhaaltjes voorgelezen krijgen en aan het eind van de ochtend blies de kabouter de kaars weer uit. Het was echt heel lief allemaal. Maar van mijn leven niet dat hij door ging aan de Vrije School, daar moet je een zekere mentaliteit voor hebben die ik absoluut mis, zie alinea 6.

Zelf heb ik vroeger op een oecumenische jenaplan school gezeten. Ik vond het daar juist weer geweldig. We leerden over alle belangrijke feestdagen van alle religies. Projecten over de ruimte, de Tweede Wereldoorlog, ik heb in groep 8 een kippenmaag mogen opensnijden. Alles werd zo praktisch mogelijk aangepakt. Project WWII bijvoorbeeld, als afsluiter kreeg iedereen een bepaalde taak. Ik en een vriendinnetje kregen de gaarkeuken; zelf brood bakken (dramatisch afgelopen, niet te eten) voedselbonnen maken, dat soort werk. Bij de ruimte leerden we de schaalverdeling goed toe te passen, om een model van het zonnestelsel buiten na te maken. Hartstikke leuk! En had er een Jenaplan school op het dorp gezeten, dan was de keuze snel gemaakt.

Mijn man heeft Montessori gedaan, heel eventjes maar. Al dat gefröbel in de marge , had ik ook nooit gewild voor mijn kindjes. Doe wat je wil. Nope, niet voor ons.

Wat je ook doet, doe je onderzoek. Haal de gidsen, praat met ouders, ga af op je gevoel. Kijk voorbij de marketingstrategieën die zijn toegepast. Scholen zijn uiteindelijk óók bedrijven die geld willen verdienen. En kijk vooral altijd naar de uitstroom van groep 8, dat geeft wel een redelijk beeld van hoe het onderwijs is op die school. Kan je er prat op gaan? Nee! Maar het is wel een goeie indicatie.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de Katholieke school. En na groep 4 ging hij er ook weer af. Het was dan wel de beste school in het dorp, maar uiteindelijk niet goed genoeg voor mijn zoon. Mijn dochter zit niet eens meer in het dorp op school. Maar wél op de allerleukste in de regio. Een openbare dit keer.

Oefenboeken voor de basisschool?

Klik hier om Fluitend te Leren 

Fluitend Leren Methode Voorbeeld

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders