Welke manier van leren past het beste bij jou?

Welke manier van leren past het beste bij jou?

Wij van Fluitend Leren zijn een groot voorstander van Bewegend Leren. Deze manier van lesgeven heeft namelijk talloze voordelen voor de ontwikkeling van het kind. Maar toch profiteert niet iedereen evenveel van deze manier van leren. Wie denkt zijn notities na één keer doorlezen te kunnen onthouden, moet teleur worden gesteld. Onze hersenen werken namelijk niet op die manier. Personages, zoals Mike Ross uit de serie Suits, zullen dus altijd tot onze verbeelding blijven spreken.

Iedereen heeft een verschillende manier van leren. Hierdoor kan het ontdekken van jouw persoonlijke manier van leren zorgen voor een wereld van verschil. Als het je vaak niet lukt om informatie te onthouden, kan het slim zijn om eens na te denken over jouw eigen leerstijl.

 

Nadenkende Kinderen Over Manier Van Leren

 

Hier komt het op neer: elke leerling heeft zijn eigen manier van leren. Sommigen van ons zijn meer visueel ingesteld, terwijl anderen juist logica, formules of harde feiten nodig hebben. Als je eenmaal doorhebt hoe jij het beste leert, zul je merken dat het een stuk makkelijker wordt om informatie te onthouden. Dit zal je resultaten op school ten goede komen. 

Lees hieronder de vijf meest voorkomende leerstijlen onder scholieren. Welke herken jij bij jezelf?

  1. De Bewegende Leerstijl: Als je ervan houdt om in beweging te zijn, dan past de bewegende leerstijl waarschijnlijk goed bij jou. Mensen die hierbij floreren reageren vaak minder op traditionele leermethodes, zoals klassikale lezingen. Het is een kinesthetische leerstijl: je leert door te doen. Rollenspellen, interactieve projecten en wedstrijden zijn niet alleen uitdagend en effectief, maar ook gewoon heel leuk.

    Wist je dat? Kinesthetische leerlingen vinden het vaak lastig om stil te zitten. Ze zijn vrolijk, energiek en reageren snel.

    Bewegend Leren Kinderen Leerwijze



  2. De Logica Leerstijl: Leerlingen met een voorliefde voor logica houden van patronen, systemen en strategieën. Ze reageren goed op redeneringen, argumenten en feitelijke informatie. Beslissingen nemen ze eerder op basis van logica dan op intuïtie.

    Wist je dat? Leerlingen met deze leerstijl zijn vaak goed georganiseerd, hebben een scherp gevoel voor wiskunde en houden van rapporten, cijfers en berekeningen.

  3. De Solitaire Leerstijl: Terwijl sociale leerlingen graag samen met anderen leren, zijn solitaire leerlingen het tegenovergestelde. Ze studeren liever alleen, in een rustige ruimte, zonder gestoord te worden. Solitaire leerlingen hebben vaak veel zelfdiscipline, een sterk gevoel van eigenwaarde en zijn heel onafhankelijk.

    Wist je dat? Als je iemand kent die veel tijd alleen doorbrengt en het grootste deel van de tijd in zijn dagboek zit te krabbelen, is de kans groot dat hij of zij een solitaire leerstijl heeft.

  4. De Sociale Leerstijl: Sociale leerlingen gedijen goed in groepen en leren graag door middel van debatten en groepssessies. Ze begrijpen de stof beter en krijgen meer vertrouwen in hun eigen kunnen door erover te praten en het persoonlijk uit te leggen (of uitgelegd te krijgen).

    Wist je dat? Sociale leerlingen hebben geweldige communicatievaardigheden en zijn vaak empathisch en attent.

  5. De Visuele Leerstijl: Raak je ook altijd verdwaald en gefascineerd door mindmaps, diagrammen, foto's en illustraties? Dan heb je waarschijnlijk een visuele leerstijl en houd je niet zo van enorme lappen tekst. Probeer je notities om te zetten in kleurrijke diagrammen en gebruik symbolen om dingen beter te onthouden. Het gebruik van kleuren en afbeeldingen maakt niet alleen het leren leuker, maar ook effectiever voor visuele leerlingen.

    Wist je dat? Visuele leerlingen maken vaak veel krabbels en staan bekend om hun creativiteit en gevoel voor stijl.

    Kind Aan Het Tekenen



Meer lezen over Bewegend Leren? Klik hier!

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders