Bestaat er eigenlijk wel iets als “foutloos” zijn? Ik bedoel maar; ik maak de hele dag door fouten, ik ken echt niemand die perfect is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dus waarom vragen wij dit eigenlijk wel van onze kinderen?
Historisch gezien hebben we dit overigens altijd al wel gedaan. Was je een adellijk kind, was je een adellijke mannelijke erfgenaam? Hop naar je eigen kasteel, met je eigen tutoren. Honderden kilometers verderop. Het was niet ongewoon om een 5 jarige legertroepen te laten inspecteren.
Elizabeth I van Engeland heeft als 9 jarig meisje , voor kerstmis, haar vader Henry VIII, een handgeschreven boekje met psalmen gegeven. Niet zomaar een boekje, ze had het namelijk in 4 talen gedaan.
- Engels
- Latijn
- Grieks
- Frans
9 jaar oud, psalmen vertaald in 4 verschillende talen. Nul fouten! Het boekje is namelijk nog steeds te zien. Het ligt in een museum. Pagina na pagina, zonder aarzelingen, zonder kleine tekeningetjes, zonder fouten. Perfectie!
Nu kan ik mij voorstellen dat als ik haar was geweest ik óók alles op alles had gezet om mijn vader te imponeren, maar is dat normaal?
Is het normaal om een 5 jarige legertroepen te laten inspecteren?
Is perfectie normaal?
Fouten maken tijdens het rekenen is goed zolang je er van leert!
Ik vraag graag aan mijn zoon van bijna 14, wat er fout ging vandaag. Waarom? Omdat we moeten normaliseren dat fouten maken goed zijn.
Toen hij in groep 7 een F op zijn Cito had, heb ik hem een keiharde knuffel gegeven, ik was nog nooit zo trots geweest als op dat moment! Er was iets te leren!
Wat ik het belangrijkste vind en bij de leerlingen op het hart druk, is dat fouten, goed zijn! Want zolang je fouten maakt, leer je iets. Je leert niets, echt helemaal niets van tienen halen! Als je alleen maar tienen haalt, dan is de stof te makkelijk en zit je niet op je plek.
Maar ik word serieus blij van vijfjes en zesjes. Dan kunnen we ergens aan werken, dan kunnen we zorgen dat de kwartjes gaan vallen. Dan komt het licht in de oogjes terug zodra vijfjes zesjes worden, en zesjes zevens. Ik vind dat dus echt het mooiste wat er is. Want zodra dat gebeurt, en het licht in de oogjes weer aan gaan, dan groeit het zelfvertrouwen! En zodra het zelfvertrouwen vleugels krijgt, komen de resultaten vanzelf wel.
Kijk naar je eigen werk. Als je het naar je zin hebt, dan doe je het graag. Dan kijk je alles 10x na, en zorg je ervoor dat iedereen het leuk heeft op het werk. Maar zit je niet lekker in je vel, wordt je niet gewaardeerd door je baas? Jammer dan, 9-5 is strak 9-5 , en met een glimlach trek je de deur achter je dicht, in plaats van lachend open te doen.
Accepteer dan ook dat kinderen dit óók hebben. Het zijn geen mini volwassenen, maar het zijn wel persoonlijkheden met voorkeuren, en eigen meningen, die weten waar hun kracht en zwaktes liggen. Ook met 9 jaar oud al wel. Ze zijn niet gek.
Foutloos rekenen?
Pak gewoon pen en papier en laat ze alles opschrijven. Het antwoord staat niet op het plafond, pen en papier zijn je beste vriend. Maar laat ze vooral fouten maken! Als ze eenmaal volwassen zijn maken ze er namelijk genoeg, beter hebben ze nu al geleerd om daar mee om te gaan op een positieve manier!
Direct leuke rekenoefeningen downloaden?