Voordelen van Bewegend Leren

Wat zijn de voordelen van Bewegend Leren?

Bewegend leren, ook wel bekend als kinesthetisch leren, is een onderwijsbenadering waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces. Deze benadering heeft verschillende voordelen voor de ontwikkeling van het kind.

De voordelen van Bewegend Leren:

Voordelen van Bewegend Leren | Verbeterde concentratie

1. Verbeterde concentratie: 

Bewegend leren kan helpen de aandacht en concentratie van kinderen te vergroten. Door fysieke activiteit te combineren met leeractiviteiten, wordt kunnen kinderen alerter en gefocust blijven. 

 

Voordelen van Bewegend Leren | Actieve betrokkenheid

2. Actieve betrokkenheid:

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen het beste leren wanneer ze actief betrokken zijn bij het leerproces. Bewegend leren moedigt actieve participatie aan, wat de betrokkenheid van kinderen vergroot.

 

Voordelen van Bewegend Leren | Motorische vaardigheden

3. Motorische vaardigheden: 

Bewegend leren kan de motorische vaardigheden van kinderen verbeteren. Het helpt bij de ontwikkeling van grove en fijne motoriek, coördinatie en evenwicht.

 

Voordelen van Bewegend Leren | Geheugen en cognitieve ontwikkeling

4. Geheugen en cognitieve ontwikkeling: 

Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit het geheugen en de cognitieve functies kan verbeteren. Bewegend leren kan kinderen helpen informatie beter te onthouden en complexe concepten gemakkelijker te begrijpen. 

 

Voordelen van Bewegend Leren | Stress vermindering

5. Stressvermindering: 

Fysieke activiteit kan stress verminderen en de stemming verbeteren. Bewegend leren kan een positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen en hen helpen zich meer ontspannen te voelen tijdens het leren. 

 

Voordelen van Bewegend Leren | Sociale interactie

6. Sociale interactie: 

Bewegend leren kan groepsactiviteiten bevorderen, waardoor kinderen kunnen samenwerken, communiceren en sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. 

 

Voordelen van Bewegend Leren | Plezier en motivatie

7. Plezier en motivatie: 

Kinderen vinden bewegend leren vaak leuk en boeiend, wat hun motivatie om te leren kan vergroten.

 

 

Voordelen van Bewegend Leren | Diversiteit in leren

8. Diversiteit in leren:

Kinderen hebben verschillende leerstijlen. Bewegend leren biedt een alternatieve benadering die aansluit bij kinesthetische leerlingen, waardoor het onderwijs toegankelijker wordt voor een breder scala aan kinderen.

 

Voordelen van Bewegend Leren | Gezondheid en welzijn

 9. Gezondheid en welzijn: 

Bewegend leren draagt bij aan de algemene gezondheid en welzijn van kinderen. Het bevordert een actieve levensstijl en kan bijdragen aan de preventie van obesitas en andere gezondheidsproblemen.

 

Voordelen van Bewegend Leren | Versterking van concepten

10. Versterking van concepten: 

Beweging kan helpen bij het versterken van abstracte concepten. Bijvoorbeeld, het gebruik van beweging om wiskundige problemen op te lossen kan kinderen helpen de concepten beter te begrijpen.

 

Het is belangrijk op te merken dat bewegend leren het best kan worden geïntegreerd in het onderwijs in combinatie met andere leerstrategieën. Niet alle leeractiviteiten kunnen bewegend zijn, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn op het onderwijsproces om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders