Energizers: Een effectief tussendoortje in de klas

In een wereld waarin de spanningsboog van kinderen steeds korter lijkt te worden, is het belangrijk voor leerkrachten om effectieve strategieën te vinden die helpen bij het vergroten van de betrokkenheid in de klas. Een van de meest effectieve methoden die leraren kunnen gebruiken om de sfeer in de klas levendig en interactief te houden, zijn "energizers". Energizers zijn korte, actieve activiteiten die worden gebruikt om de concentratie te verbeteren, de stemming te verlichten en de algehele energie van de klas te verhogen. In dit artikel zullen we de voordelen van het gebruik van energizers in de klas bespreken en enkele voorbeelden geven van energizers die direct kunnen worden toegepast.

Waarom Energizers?

Het gebruik van energizers in de klas biedt tal van voordelen voor zowel de leerkracht als de leerling. Ten eerste helpen energizers om de spanningsboog van leerlingen te vergroten door korte pauzes in te lassen tijdens lange perioden van zitten en luisteren. Dit kan de focus en het leervermogen van leerlingen verbeteren, waardoor ze beter in staat zijn om nieuwe concepten te begrijpen en vast te houden. Bovendien stimuleren energizers de bloedsomloop en zorgen ze voor een boost van endorfines, wat resulteert in een verhoogd gevoel van welzijn en alertheid. Ten slotte bevorderen energizers ook een positieve sfeer in de klas door samenwerking en teambuilding te bevorderen, waardoor de band tussen leerlingen wordt versterkt en een gevoel van gemeenschap wordt gecreëerd.

Voorbeelden van Energizers:

  1. Standbeeld spel:

    Dit energizer-spel is eenvoudig maar effectief in het activeren van leerlingen en het bevorderen van teamwork. De leraar begint door verschillende acties uit te voeren, zoals springen, dansen of sporten, en nodigt de leerlingen uit om zijn of haar bewegingen na te bootsen. Na een paar seconden roept de leraar "standbeeld" en bevriezen alle leerlingen in de positie waarin ze zich op dat moment bevinden. De leraar inspecteert vervolgens de standbeelden en beloont degenen die het meest nauwkeurig hebben gereageerd.
  2. Brainstormcirkel:

    Deze energizer bevordert creatief denken en communicatieve vaardigheden bij leerlingen. De klas vormt een cirkel, en elke leerling krijgt een vel papier en een pen. De leraar stelt een vraag of onderwerp voor waarover de leerlingen moeten brainstormen, zoals "Wat zijn de voordelen van samenwerken?" of "Hoe kunnen we onze school milieuvriendelijker maken?" De leerlingen hebben dan een paar minuten de tijd om hun ideeën op te schrijven voordat ze hun papier doorgeven aan de persoon naast hen. Dit proces wordt herhaald totdat alle ideeën zijn gedeeld, waarna de klas de verzamelde ideeën bespreekt en analyseert.
  3. Sneeuwbalgevecht:

    Dit energizer spel is ideaal voor het bevorderen van lichamelijke activiteit en het versterken van de band tussen leerlingen. De leraar verdeelt de klas in twee teams en geeft elk team een stapel papieren sneeuwballen (propjes papier). Op een teken van de leraar begint elk team de sneeuwballen naar het andere team te gooien terwijl ze proberen zoveel mogelijk sneeuwballen te ontwijken. Na een bepaalde tijd stopt het spel en worden de sneeuwballen geteld. Het team met de minste sneeuwballen in hun territorium wint het gevecht.

Het gebruik van energizers in de klas kan een aanzienlijke impact hebben op de algehele sfeer en prestaties van leerlingen. Door regelmatig energizers toe te passen, kunnen leraren een stimulerende leeromgeving creëren die de betrokkenheid, concentratie en samenwerking van leerlingen bevordert. Dus, waar wacht je nog op? Probeer een van deze energizers uit in je volgende les en zie zelf het verschil dat het kan maken!

Echter, energizers zijn niet te vergelijken met Bewegend Leren. Lees hier wat het verschil is. 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.