Energizers: Een effectief tussendoortje in de klas

Energizers: Een effectief tussendoortje in de klas

In een wereld waarin de spanningsboog van kinderen steeds korter lijkt te worden, is het belangrijk voor leerkrachten om effectieve strategieën te vinden die helpen bij het vergroten van de betrokkenheid in de klas. Een van de meest effectieve methoden die leraren kunnen gebruiken om de sfeer in de klas levendig en interactief te houden, zijn "energizers". Energizers zijn korte, actieve activiteiten die worden gebruikt om de concentratie te verbeteren, de stemming te verlichten en de algehele energie van de klas te verhogen. In dit artikel zullen we uitleggen wat energizers zijn, de voordelen van het gebruik van energizers in de klas bespreken en enkele voorbeelden geven van energizers die direct kunnen worden toegepast.

Wat zijn Energizers?

Energizers zijn korte, actieve activiteiten die ontworpen zijn om de concentratie en energie van leerlingen te verhogen. Deze activiteiten kunnen fysiek, mentaal of een combinatie van beide zijn en worden vaak ingezet tijdens lesperiodes om de aandacht van leerlingen te hernieuwen en hun betrokkenheid te vergroten. Energizers kunnen variëren van eenvoudige oefeningen en spelletjes tot creatieve denkactiviteiten die de klas even losmaken van de reguliere lesstof.

Kenmerken van Energizers:

 1. Kort en krachtig: Energizers duren meestal niet langer dan vijf tot tien minuten.
 2. Interactief: Ze betrekken de hele klas en moedigen samenwerking aan.
 3. Veelzijdig: Ze kunnen zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn.
 4. Flexibel: Ze kunnen op elk moment van de dag worden ingevoerd om de energieniveaus te verbeteren.

Waarom Energizers?

Het gebruik van energizers in de klas biedt tal van voordelen voor zowel de leerkracht als de leerling. 

Verbeterde Concentratie

Energizers helpen de concentratie van leerlingen te verbeteren door korte onderbrekingen te bieden tijdens lange periodes van stilzitten en luisteren. Door even fysiek of mentaal actief te zijn, kunnen leerlingen hun focus hernieuwen en beter opletten tijdens de les.

Verhoogde Energie en Alertheid

Fysieke energizers stimuleren de bloedsomloop en zorgen voor een boost van endorfines, wat leidt tot een verhoogd gevoel van welzijn en alertheid. Dit helpt leerlingen om zich meer betrokken en energiek te voelen gedurende de dag.

Positieve Klassensfeer

Energizers bevorderen een positieve sfeer in de klas door teamwork en teambuilding te stimuleren. Ze helpen bij het versterken van de band tussen leerlingen en creëren een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid.

Vermindering van Stress

Door even te bewegen of iets leuks en interactiefs te doen, kunnen leerlingen hun stressniveaus verlagen. Energizers bieden een welkome afwisseling van de serieuze leerstof en geven leerlingen de kans om even te ontspannen en op te laden.

Verbeterde Leerprestaties

Door de verbeterde concentratie, verhoogde energie en positieve sfeer kunnen leerlingen beter presteren in de klas. Ze zijn meer betrokken, begrijpen nieuwe concepten sneller en onthouden informatie beter.

Stimulatie van Creativiteit

Energizers die gericht zijn op creatief denken helpen leerlingen om hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan hen helpen om problemen op innovatieve manieren op te lossen en hun kritische denkvaardigheden te verbeteren.

Voorbeelden van Energizers:

 1. Standbeeld spel:

  Dit energizer-spel is eenvoudig maar effectief in het activeren van leerlingen en het bevorderen van teamwork. De leraar begint door verschillende acties uit te voeren, zoals springen, dansen of sporten, en nodigt de leerlingen uit om zijn of haar bewegingen na te bootsen. Na een paar seconden roept de leraar "standbeeld" en bevriezen alle leerlingen in de positie waarin ze zich op dat moment bevinden. De leraar inspecteert vervolgens de standbeelden en beloont degenen die het meest nauwkeurig hebben gereageerd.

  Kinderen Standbeelden Spel Energizer Bewegend Leren


 2. Brainstormcirkel:

  Deze energizer bevordert creatief denken en communicatieve vaardigheden bij leerlingen. De klas vormt een cirkel, en elke leerling krijgt een vel papier en een pen. De leraar stelt een vraag of onderwerp voor waarover de leerlingen moeten brainstormen, zoals "Wat zijn de voordelen van samenwerken?" of "Hoe kunnen we onze school milieuvriendelijker maken?" De leerlingen hebben dan een paar minuten de tijd om hun ideeën op te schrijven voordat ze hun papier doorgeven aan de persoon naast hen. Dit proces wordt herhaald totdat alle ideeën zijn gedeeld, waarna de klas de verzamelde ideeën bespreekt en analyseert.

  Brainstorm Cirkel Kinderen Energizer Bewegend Leren


 3. Sneeuwbalgevecht:

  Dit energizer spel is ideaal voor het bevorderen van lichamelijke activiteit en het versterken van de band tussen leerlingen. De leraar verdeelt de klas in twee teams en geeft elk team een stapel papieren sneeuwballen (propjes papier). Op een teken van de leraar begint elk team de sneeuwballen naar het andere team te gooien terwijl ze proberen zoveel mogelijk sneeuwballen te ontwijken. Na een bepaalde tijd stopt het spel en worden de sneeuwballen geteld. Het team met de minste sneeuwballen in hun territorium wint het gevecht.

  Sneeuwballen Gooien Spel Energizer Bewegend Leren


Het gebruik van energizers in de klas kan een aanzienlijke impact hebben op de algehele sfeer en prestaties van leerlingen. Door regelmatig energizers toe te passen, kunnen leraren een stimulerende leeromgeving creëren die de betrokkenheid, concentratie en samenwerking van leerlingen bevordert.

Niet alleen in de klas, maar ook buiten bieden energizers talloze mogelijkheden voor actief leren en plezier. Het buiten uitvoeren van energizers kan de leerervaring nog verder verrijken door frisse lucht en beweging toe te voegen aan het leerproces. Bovendien kan de natuurlijke omgeving dienen als een inspirerende bron voor nieuwe ideeën en ontdekkingen, waardoor het leerproces nog boeiender wordt. Handig hierbij is om gebruik te maken van weer.nl, zo weet je zeker dat het weer het toe laat om buiten aan de slag te gaan.

Door het gebruik van energizers zowel binnen als buiten de klasruimte kunnen leraren een veelzijdige leeromgeving creëren die de ontwikkeling van studenten op verschillende niveaus ondersteunt. Dus, waar wacht je nog op? Probeer een van deze energizers uit in je volgende les en zie zelf het verschil dat het kan maken!

Echter, energizers zijn niet te vergelijken met Bewegend Leren. Lees hier wat het verschil is. 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders