Waarom bewegend leren helpt bij het oefenen van rekenen en spelling.

Waarom bewegend leren helpt bij het oefenen van rekenen en spelling.

Inhoudsopgave

 

Wat is bewegend leren?

Bewegend leren is een trending topic in het onderwijs en wordt in toenemende mate erkend als een effectieve onderwijsbenadering vanwege de vele voordelen die het biedt aan de kinderen. In plaats van langdurig inactief stil te blijven zitten in het klaslokaal, stimuleert bewegend leren kinderen om fysieke activiteit te combineren met het leerproces. Bewegend leren is dé manier om kinderen op een actieve manier rekenen en spelling te laten ontdekken en een verschil te maken in jouw manier van lesgeven.


Het belang van bewegend leren.

Bewegend leren in de klas heeft mega veel voordelen voor kinderen! Zoals de naam het eigenlijk al zegt is het een geweldige mix van bewegen en leren, waardoor de leeromgeving super dynamisch wordt. Het helpt kinderen op allerlei gebieden te groeien en ontwikkelen. Echt te gek! 


First things first, bewegend leren geeft de hersenen een extra boost! Het zorgt ervoor dat de hersenen van kinderen volop aan de slag gaan, waardoor ze informatie beter kunnen opnemen en verwerken. Onderzoek laat zien dat fysieke activiteit de concentratie, aandacht en geheugenfuncties een flinke oppepper geeft. 


Hierdoor kunnen kinderen veel beter leren en informatie veel makkelijker onthouden. Zo zet je kinderen in hun kracht en leren ze spelenderwijs door te doen! Je zult zien dat kinderen met groot plezier aan de slag gaan met rekenen en spelling.


Hoe werkt bewegend leren voor kinderen?

Als je fysiek actief bezig bent, wordt de bloedstroom naar je brein gestimuleerd. Dat betekent dat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je hersenen worden gebracht, wat zeer belangrijk is voor optimale prestaties. Maar dat is niet alles! Bewegend leren activeert ook verschillende delen van je brein, waardoor je allerlei vaardigheden kunt ontwikkelen. 


Bewegend leren zorgt voor versterking van motorische vaardigheden.

Door bewegend leren worden niet alleen de cognitieve vaardigheden van kinderen gestimuleerd, maar ook hun motorische vaardigheden. Terwijl kinderen bewegen, ontwikkelen ze zowel hun fijne als grove motoriek. Fijne motoriek wordt aangemoedigd door activiteiten zoals tekenen, schrijven, knutselen en het maken van puzzels. Deze activiteiten helpen bij het verfijnen van hand-oogcoördinatie, het verbeteren van de spierkracht en het bevorderen van de controle over kleine bewegingen.


Grove motoriek wordt gestimuleerd door activiteiten zoals dansen, springen, rennen en balwerpen etc. Deze activiteiten helpen bij het ontwikkelen van evenwicht, coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen. Zo draagt bewegend leren dus bij aan de gehele ontwikkeling van kinderen op de basisschool!

 

Stimulering van creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Bewegend leren biedt kinderen de mogelijkheid om op een creatieve en actieve manier met lesstof om te gaan. Door de lesinhoud te koppelen aan fysieke activiteiten worden kinderen gestimuleerd om out-of-the-box te denken en innovatieve oplossingen te bedenken.

 

Leerwinst door bewegend leren.

Bewegend leren heeft een positieve invloed op de leerwinst van kinderen. Het biedt unieke leermogelijkheden die traditionele lesmethoden zullen aanvullen en versterken. Studies tonen aan dat door het koppelen van bewegend leren aan de lesstof, kinderen zich door de fysieke activiteiten beter kunnen concentreren en de informatie beter opslaan.


Als het menselijk lichaam in beweging is, stimuleert het de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze stoffen zijn betrokken bij het geheugen en het leerproces. Beweging creëert een gunstige omgeving voor het vormen van nieuwe neurale verbindingen en het versterken van bestaande verbindingen. Dit heeft een positieve invloed op het leerproces en draagt bij aan verbeterde leerprestaties. Zo zijn de activiteiten die plaatsvinden keer op keer een nieuwe ervaring. Het zijn die ervaringen die elke keer nieuwe verbindingen binnen de hersenen aanleggen. Zo ontstaan er simpel gezegd meerdere mapjes met de juiste informatie waar een kind toegang tot heeft!

Hersenen in beweging

 

Bewegend leren zorgt verder ook voor verhoogde betrokkenheid en motivatie bij kinderen. Doordat ze actief bewegen en tegelijkertijd leren, raken ze meer betrokken en gemotiveerd. Dit resulteert in een hogere participatie en betere leerresultaten. Daarnaast zorgt bewegend leren voor variatie in de leeromgeving, waardoor kinderen actief betrokken blijven en minder snel verveeld raken. Het bevordert een positieve houding ten opzichte van leren en moedigt kinderen aan om hun eigen leervermogen te ontdekken. Belangrijk is dat bewegend leren een middel is om het onderwijs te verbeteren en niet het doel is. 


Sociaal-emotionele verbetering.


Een ander fantastisch voordeel van bewegend leren is dat het samenwerking en sociale vaardigheden versterkt. Door samen actief bezig te zijn met de lesstof ontwikkelen kinderen belangrijke sociale vaardigheden, zoals communicatie, teamwerk en empathie. Bewegend leren creëert kansen voor interactie en samenwerking tussen kinderen, waardoor ze niet alleen academisch, maar ook sociaal-emotioneel groeien.


Bewegend leren is dus een geweldige manier om kinderen te laten profiteren van de voordelen van fysieke activiteit en tegelijkertijd te leren. Het stimuleert de hersenactiviteit, verbetert de leerprestaties, vergroot de betrokkenheid en motivatie, en versterkt sociale vaardigheden. 

 

Welzijn en gezondheid van kinderen.

Bewegend leren heeft niet alleen invloed op de leerprestaties, maar dus ook op het welzijn en de gezondheid van kinderen. Het biedt een unieke onderwijservaring die de fysieke en mentale gezondheid van kinderen ondersteunt.


Bewegend leren bevordert een gezonde levensstijl bij kinderen door de fysieke activiteiten die bijdragen aan een toename van hun energieniveaus, dit resulteert verder in verbeterde slaap en een algemeen beter gevoel van welzijn. Kinderen ontwikkelen gezonde gewoonten op jonge leeftijd, die ze hopelijk hun hele leven meenemen. Zeker in de tijd waarin wij nu leven waarin elk kind bijna eerder door heeft hoe een iPad werkt dan bepaalde tafels. Beweging helpt ook nog eens bij het verminderen van angst en stress. Het stimuleert de aanmaak van endorfines, waardoor kinderen zich gelukkiger en meer ontspannen voelen.


Zo zal bewegend leren ook een uitlaatklep zijn voor kinderen om stress en spanning los te laten, terwijl ze tegelijkertijd leren en plezier hebben. Het zal een positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen, hun zelfvertrouwen vergroten en hen helpen beter om te gaan met emotionele uitdagingen.


Kinderen die regelmatig doen aan bewegend leren, ontwikkelen een positieve houding ten opzichte van leren en voelen zich meer betrokken bij hun eigen educatieve reis. Ze ervaren meer voldoening en plezier in het leerproces, waardoor ze gemotiveerd blijven om te blijven leren en groeien.


Bewegend leren implementeren.

Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om de eerste stappen te zetten met bewegend leren. Zo is er veel informatie op internet te vinden, en zijn er veel leerkrachten die hun ervaringen delen. 


Om bewegend leren duurzaam te kunnen borgen binnen het onderwijs is het van belang dat er genoeg draagvlak is binnen het onderwijsteam, want zonder enthousiaste leerkrachten geen enthousiaste leerlingen! Van daaruit kan het team bepalen wat de juiste stappen zijn om te beginnen met bewegend leren.


Wat wij bij Fluitend Leren merken is dat tijd voornamelijke de grootste reden is dat bewegend leren nog geen structureel onderdeel is van het huidige onderwijs. Het vormgeven van goede opdrachten kost nou eenmaal veel tijd en aandacht. Mocht je inmiddels zo enthousiast zijn dat je niet weet waar je moet beginnen, dan hebben wij gratis inspiratie lessen die je gelijk kunt gebruiken in de klas!

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders