Hoe leg ik redactiesommen uit aan mijn kind?

Hoe leg ik redactiesommen uit aan mijn kind?

1+1, maar dan in een verhaaltje... 

Redactiesommen, de meeste van mijn leerlingen hebben er een broertje dood aan; EN lezen EN verwerken EN rekenen EN schrijven….en dan gaat het meestal nog fout ook. Reden 1 waarom ik als bijlesdocent aan zoveel keukentafels zit is dan ook met stip op 1 redactie rekenen. 

Maar hoe kunnen we de kinderen nu helpen met deze vaardigheid onder de knie te krijgen? 

6 Stappen naar fluitend redactiesommen uitleggen. 

  1. Boeken leren lezen. 
  2. Belangrijke informatie in een verhaaltjessom markeren.
  3. Goede vragen stellen om tot het antwoord te komen.
  4. Creëer samen een verhaaltjessom
  5. Kids zijn visueel ingesteld, teken het uit!
  6. Als het even niet lukt, blijf geduldig 

Stap 1: Boeken leren lezen. 

Heel simpel gezegd, ze moeten boeken gaan lezen. GSM en tablet eruit, boek erin. Dat is stap 1 om verhaaltjessommen te veroveren, want om goed te kunnen snappen wat ze moeten doen, moeten ze goed kunnen begrijpend lezen, ,en om goed te zijn in begrijpend lezen moet er wel gelezen worden. Dus ik druk ze allemaal een boek in handen.  

Zelf begin ik bij basisschoolleerlingen altijd met de boeken van Dahl, dat vlamt de liefde voor boeken op. 

Stap 2: Belangrijke informatie in een verhaaltjessom markeren.

Mijn grootste vriend is een (markeer)stift. Lezen is één ding, maar dan komt dat stuk verwerking om de hoek kijken, en daarvoor vind ik dus dat ze lekker mogen strepen. Onderstreep de getallen in rood of blauw, dat geeft gelijk inzicht.  

Stap 3: Goede vragen stellen om tot het antwoord te komen

 Wat is het sommetje? Wat wordt er nou precies gevraagd?  Dit is het allerbelangrijkste! Een fout antwoord is in het kader van een redactiesom bijna altijd een direct gevolg van het oplossen van de verkeerde vraag. In Redactie rekenen heeft elke som dezelfde basisstructuur. Goede vragen stellen voordat je begint met het oplossen van een redactiesom is zeer belangrijk. 

Stap 4: Creëer samen een verhaaltjessom

Soms gaan mensen met de auto naar de dierentuin, daar doen zij een x tijd over binnen x km/u, dan komen ze y tijd aan, hoe laat gingen ze dan van huis? Dit soort vragen. 

Stap 5: Kids zijn visueel ingesteld, teken het uit!

Ik ga meestal tekenen met mijn leerling. En geloof mij, ik kan absoluut niet tekenen, tot grote hilariteit van degene die naast mij zit (en die over het algemeen ook veel beter kunnen tekenen dan ik) 

Een hele hoop kinderen zijn nou eenmaal visueel ingestelde wezens. Maak het dus ook visueel inzichtelijk voor ze. Dat begrijpen ze nu eenmaal beter en kunnen ze veel beter verwerken in het hoofd. De sommen zelf gaan uiteindelijk allemaal wel goed, het is de weg naartoe waarop ze vastlopen. 

Ik heb een meisje, en zodra ze een som onder de neus krijgt die gaat over lanen met bomen aan twee kanten, elke 5 meter een boom, spontaan rode vlekken in haar nek krijgt. Nou  kreeg! Want teken twee keer een situatie en je verandert het verhaal, haar verhaal! 

Nu ben ik in dan soort dingen wel weer een precieze tekenaar, dus met geodriehoek en keurig uitgemeten. Dus ik ging met haar tekenen, de bomen zagen er niet uit, maar ze stonden wel keurig om de 5cm op papier (oh, gelijk schaalverdeling geoefend dus ook) . Zij gieren van het lachen om mijn waardeloze bomen, maar intussen rekende ze wel in een keer foutloos haar meest gehate som uit.  

Lach ik toch als laatste, dat doe ik meestal. 

Stap 6: Als het even niet lukt, blijf geduldig 

Bovenal vind ik het zaak om alle vorm van druk weg te halen. Soms zitten ze echt te stressen naast mij hoor, dan vraag ik dus ook gerust: wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Dat je het fout hebt? En dan? Mag je het gewoon nog een keer doen.  

Laten we maar even achterwege laten dat ze het nog jaren zullen moeten doen, we willen ze positief houden tenslotte. 

 

Oefenen met redactiesommen? Probeer de Fluitend Leren Oefenboeken. 

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders