Het belang van lezen in deze moderne tijd

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een beeldscherm. Een gevolg hiervan is dat het lezen van een (fysiek) boek al snel erbij inschiet. Toch zien en merken wij dat lezen zo belangrijk blijft. Het is een essentiële vaardigheid, die belangrijk is voor de kennis van het kind. 


De voordelen van lezen? 

 • Vergroten van kennis en begrip van de wereld; 
 • Verbeteren van woordenschat, schrijfvaardigheid en grammatica; 
 • Inlevingsvermogen vergroten, ontwikkelen van begrip; 
 • Verminderen van stress, een goed boek kan zorgen voor ontspanning; 
 • Verbeteren van concentratie, door regelmatig te lezen wordt de concentratie getraind en de spanningsboog vergroot; 
 • Hersenen worden gestimuleerd, lezen stimuleert de hersenfunctie het houdt de geest actief en scherp; 
 • Verrijking van het leven, het opent deuren naar nieuwe ideeën. 

 

Hoe kan je lezen stimuleren? 


Het is belangrijk om het leesniveau van het kind te blijven stimuleren en ervoor te zorgen dat lezen als ‘leuk’ wordt ervaren. Hier zijn 6 tips om het leesplezier te vergroten:  


 • Wees zelf een rolmodel: Kinderen nemen vaak het gedrag over van hun omgeving. Je kunt wel 10 keer iets tegen een kind zeggen, maar als kinderen het zien, zullen ze het overnemen. Als jij vaker de tijd neemt om te lezen, laat je zien dat het een waardevolle en plezierige activiteit is.
 • Creëer een leesvriendelijke omgeving: Wanneer je een veilige, knusse leesomgeving creëert, zullen kinderen sneller een boek pakken. Dit kan bijvoorbeeld een knus hoekje zijn met allemaal lekkere kussens, een fijne stoel, een zitzak of met een lekker dekentje. Het is daarnaast belangrijk dat er voldoende licht is, zodat de tekst goed leesbaar is. Tot slot, zorg ervoor dat er in de ‘leeshoek’ plek voldoende boeken zijn waarin het kind geïnteresseerd is en passen bij de leeftijd. Zo moedig jij het kind aan om vaker een boek te pakken en hier lekker te gaan lezen.
 • Lees samen met het kind en praat over boeken: Zorg voor een stukje quality time door samen te lezen. Zoek een boek uit waarin jullie beiden geïnteresseerd zijn en lees deze hardop voor. Neem de tijd om daarna met elkaar in gesprek te gaan over hetgeen dat jullie hebben gelezen. Bespreek bijvoorbeeld de personages of de verhaallijn. Dit stimuleert niet alleen het leesbegrip, maar zorgt daarnaast voor het vergroten van liefde voor verhalen, oftewel leesplezier.
 • Laat het kind eigen boeken kiezen: Geef het kind de ruimte om zelf een boek te kiezen die aansluit bij zijn of haar interesses. Of het nou gaat om fictie, non-fictie, strips of poëzie, het belangrijkste is plezier hebben in datgene wat ze lezen. Door het kind de vrijheid te geven, zullen zij gemotiveerder zijn om te blijven lezen.
 • Maak plezier: Het leesspelSamen lezen, samen bewegen’ van Juf Laura kan worden ingezet om het leesplezier te vergroten. Het leesspel is voor jong en oud en toegankelijk voor de verschillende leesniveaus. Tijdens het leesspel maak je namelijk gebruik van je eigen boek.
Tijdens het spel kom je allerlei opdrachten tegen die variëren van een beweeg- tot leesopdracht. Het gebruik van een spelelement tijdens het lezen zorgt voor een verbeterde concentratie, meer plezier tijdens het lezen, een verbeterde ontwikkeling van de leesvaardigheid en vergroot het zelfvertrouwen. Dit alles zal de schoolprestaties bevorderen.  
Het Leesspel van Juf Laura

Samen lezen, samen bewegen’ is een leuk, leerzaam en beweeglijk bordspel dat zorgt voor een verbetering van het leesniveau! Dit spel kan je spelen met 2 tot 6 spelers. Zowel jong als oud! Iedereen neemt zijn eigen leesboek erbij, zodat je het allemaal op je eigen niveau speelt. Rol met de dobbelsteen en verplaats je pion over het bord. Gedurende de route kom je gele vakjes tegen. Kom je op een geel vakje, dan pak je een opdrachten kaartje. Hierop staan opdrachten die variëren van lezen tot bewegen. Een makkelijke manier om bewegend je leesniveau omhoog te tillen! Ben jij als eerste bij het einde van het spel? 

Het blijft nooit bij 1 spel....


Het vergroten van het leesplezier en stimuleren van regelmatig lezen bij kinderen is een proces dat vraagt om heel veel geduld. Door middel van deze tips kan jij een positieve impact hebben op zowel het leesniveau als het leesplezier van het kind. 


Een niveau hoger of uitgelezen?  

Is het gewenste leesniveau bereikt? Dan is het belangrijk om te blijven focussen op het vergroten van de woordenschat en begrip van complexe zinnen. Introduceer boeken en teksten op een hoger leesniveau en moedig het kind aan om zelfstandig woorden op te zoeken die ze niet begrijpen. Daarnaast kan je oefeningen inzetten om het begrip van grammatica en contextuele betekenis te verbeteren, dit kan bijvoorbeeld tijdens het lezen van een boek of met online oefeningen. Daarnaast kan je het kind uitdagen door een Engelstalig boek te laten lezen of een andere taal waarin het kind geïnteresseerd in is. Dit zal de leesvaardigheid van het kind naar een nog hoger niveau tillen.

 

Over Laura

In 2020 ben ik afgestudeerd aan de Pabo in Zwolle en werk ik met veel plezier op een basisschool in Markelo. Door mijn ervaring in de praktijk merkte ik op dat het voor kinderen die vastlopen op een bepaald vakgebied moeilijk is om het tempo van de groep te blijven volgen. Deze kinderen wil ik graag helpen, maar uit de ervaring blijkt dat dit voor mij als leerkracht niet altijd haalbaar is. Daarom wil ik mijn aandacht leggen op het individueel begeleiden van kinderen. 

Deze wens laat ik tot vervulling komen in mijn eigen praktijk: Juf Laura. In de praktijk van Juf Laura kan je kiezen voor verschillende trajecten om jouw kind te ondersteunen in een bepaald (vak)gebied.

Door middel van een speelse aanpak geef ik het kind vertrouwen in zijn eigen kunnen. Hierdoor valt de druk en spanning op het leren weg en kan het kind leren en ontwikkelen in vrijheid en ontspanning.

Bekijk hier mijn website: https://www.juflaura.nl/

Leerkracht die gebruik maakt van Bewegend Leren

Gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van bewegend leren! Ga aan de slag met onze gratis inspiratielessen voor groep 1 t/m 8.

Voor leerkrachten Voor ouders