Wat is Bewegend Leren?

Bewegend leren, ook wel bekend als kinesthetisch leren, is een onderwijsbenadering waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces. Het doel is om leren interactiever, dynamischer en boeiender te maken door beweging en educatie te combineren. In plaats van strikt te vertrouwen op traditionele zit- en luistermethoden, moedigt bewegend leren actieve participatie aan door middel van beweging.

De fysieke activiteit kan variëren van eenvoudige bewegingen, zoals staan of rondlopen tijdens het leren, tot meer complexe activiteiten zoals drama, dans of spelletjes die gerelateerd zijn aan het lesmateriaal. Deze aanpak erkent de diversiteit in leerstijlen en tracht kinderen te betrekken op een manier die past bij hun natuurlijke behoefte aan beweging.

Bewegend leren heeft als doel niet alleen de academische prestaties te verbeteren, maar ook de algehele ontwikkeling van het kind te ondersteunen, inclusief motorische vaardigheden, sociale interactie en emotioneel welzijn. Het wordt steeds meer erkend als een waardevolle aanvulling op traditionele lesmethoden en heeft aan populariteit gewonnen in diverse onderwijsomgevingen wereldwijd.

Meer weten over Bewegend Leren >
Bewegend Leren | Spelenderwijs ontdekken

Waarom Bewegend Leren?

Bewegend leren wordt toegepast omdat het een dynamische en effectieve benadering van onderwijs biedt, waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces. Deze aanpak is ontworpen om de aandacht, betrokkenheid en leerervaring van kinderen te verbeteren. Door beweging te combineren met educatieve activiteiten, wordt niet alleen de concentratie van leerlingen bevorderd, maar ook hun motorische vaardigheden gestimuleerd. Bovendien draagt bewegend leren bij aan een positieve en interactieve leeromgeving, waarin kinderen actief deelnemen en plezier ervaren tijdens het leerproces. Het wordt beschouwd als een inclusieve benadering die de diversiteit in leerstijlen erkent en een holistische ontwikkeling van kinderen ondersteunt. Over het algemeen tracht bewegend leren een inspirerende en effectieve manier van educatie te bieden die verder gaat dan traditionele zit-en-leerpraktijken.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Verbeterde concentratie

  1. Verbeterde concentratie:

  Bewegend leren kan helpen de aandacht en concentratie van kinderen te vergroten. Door fysieke activiteit te combineren met leeractiviteiten, wordt kunnen kinderen alerter en gefocust blijven.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Actieve betrokkenheid

  2. Actieve betrokkenheid:

  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen het beste leren wanneer ze actief betrokken zijn bij het leerproces. Bewegend leren moedigt actieve participatie aan, wat de betrokkenheid van kinderen vergroot.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Verbeterde motorische vaardigheden

  3. Motorische vaardigheden:

  Bewegend leren kan de motorische vaardigheden van kinderen verbeteren. Het helpt bij de ontwikkeling van grove en fijne motoriek, coördinatie en evenwicht.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Cognitieve ontwikkeling

  4. Cognitieve ontwikkeling:

  Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit het geheugen en de cognitieve functies kan verbeteren. Bewegend leren kan kinderen helpen informatie beter te onthouden en complexe concepten gemakkelijker te begrijpen.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Stressvermindering

  5. Stress vermindering: 

  Fysieke activiteit kan stress verminderen en de stemming verbeteren. Bewegend leren kan een positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen en hen helpen zich meer ontspannen te voelen tijdens het leren.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Sociale interactie

  6. Sociale interactie: 

  Bewegend leren kan groepsactiviteiten bevorderen, waardoor kinderen kunnen samenwerken, communiceren en sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Plezier en motivatie

  7. Plezier en motivatie: 

  Kinderen vinden bewegend leren vaak leuk en boeiend, wat hun motivatie om te leren kan vergroten.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Diversiteit in leren

  8. Diversiteit in leren:

  Kinderen hebben verschillende leerstijlen. Bewegend leren biedt een alternatieve benadering die aansluit bij kinesthetische leerlingen, waardoor het onderwijs toegankelijker wordt voor een breder scala aan kinderen.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Gezondheid en Welzijn

  9. Gezondheid en welzijn:

  Bewegend leren draagt bij aan de algemene gezondheid en welzijn van kinderen. Het bevordert een actieve levensstijl en kan bijdragen aan de preventie van obesitas en andere gezondheidsproblemen.

 • Voordelen van Bewegend Leren | Versterking van concepten

   10. Versterking van concepten: 

  Beweging kan helpen bij het versterken van abstracte concepten. Bijvoorbeeld, het gebruik van beweging om wiskundige problemen op te lossen kan kinderen helpen de concepten beter te begrijpen.

1 van 10
Bewegend Leren | Leerkracht aan het oefenen met de leerlingen

Bewegend Leren voor jouw onderwijs!

Wekelijks op maat gemaakte bewegend leren lessen die perfect aansluiten bij jullie lesdoelen. Deze lessen worden overzichtelijk gepresenteerd in jouw persoonlijke portaal. Dankzij onze innovatieve aanpak kun je jouw reguliere lessen transformeren in leuke en effectieve bewegend leren lessen, ongeacht de methode die je gebruikt, van Wereld in Getallen tot Pluspunt. Aan het eind van het traject heb je een map vol met bewegend leren lessen die speciaal zijn ontworpen voor jullie onderwijs.

Ontdek de mogelijkheden
Bewegend Leren met behulp van een spel element

Bewegend Leren binnen jouw onderwijs?

Kom met ons in contact om te sparren over de implementatie van bewegend leren binnen jouw onderwijs. Plan vrijblijvend een gesprek in met een van onze bewegend leren professionals.

Kom in contact
Bewegend Leren | Spelenderwijs ontdekken

Inspiratielessen voor Bewegend Leren

Ontdek de kracht van Bewegend Leren. Download via onderstaande knop gratis inspiratielessen voor Bewegend Leren.

Download gratis